Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πολυτεχνική Σχολή

Πολυτεχνική Σχολή

ΠΣ

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ιδρύθηκε και ξεκίνησε την λειτουργία του το 1999. Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος διαρκεί πέντε έτη και το πτυχίο του παρέχει στους αποφοίτους του πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα αρχιτέκτονα μηχανικού στην Ελλάδα και στις χώρες της ΕΕ. Το Τμήμα προσφέρει τρία μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών καθώς και σπουδές διδακτορικού επιπέδου.

Οι βασικοί άξονες της ταυτότητας του στηρίζονται α: στην σημασία της θεωρίας, της ιστορίας και γενικότερα των ανθρωπιστικών επιστημών στις σπουδές της αρχιτεκτονικής, β: στην διεύρυνση του σχεδιασμού από το οικοδομικό αντικείμενο στην κατασκευή του τοπίου, σε διάφορες κλίμακες, δηλαδή τη μετάθεση του σχεδιασμού από το κτίσμα στην πόλη ως αστικό τοπίο. γ: στη σχέση του σχεδιασμού με την τεχνολογία, τον δυνητικό χώρο και τις εικαστικές τέχνες δ: στην έμφαση στις περιβαλλοντικές πρακτικές.

Το πρόγραμμα σπουδών έχει συγκροτηθεί έτσι ώστε να παρέχει στους φοιτητές γνώσεις σε διάφορες πτυχές και πεδία άσκησης αρχιτεκτονικής πρακτικής ως πρακτικής του σχεδιασμού και της δημιουργικής έκφρασης. Δηλαδή, τόσο το πεδίο της συμβατικής αρχιτεκτονικής πρακτικής που συνήθως αναφέρεται στην «οικοδομική» όσο επίσης και σε εκείνο που διαμορφώνεται δυναμικά στην κοινωνική πραγματικότητα και επιτρέπει στους αρχιτέκτονες να εντάσσονται ικανοποιητικά σε πολλούς και ποικίλους τομείς της παραγωγής με μεγάλο εύρος εργασιακών όρων και συνθηκών.

Επιπλέον, στόχος του προγράμματος σπουδών είναι να διαμορφώσει αρχιτέκτονες καταρτισμένους τεχνικά και εφοδιασμένους με κοινωνική και πολιτισμική ευαισθησία. Στα πλαίσια αυτά τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα αφορούν: Την ανάπτυξη γνώσης για την άσκηση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής πρακτικής. Την διεύρυνση της αντίληψης του αντικειμένου της αρχιτεκτονικής δημιουργίας από τον σχεδιασμό μικρών αντικειμένων έως τον αστικό σχεδιασμό. Την εξοικείωση με τον εν δυνάμει (virtual) χώρο της εικονικής πραγματικότητας, τον σχεδιασμό της πληροφορίας (interface) στο διαδίκτυο και στα πολυμέσα. Την ένταξη των νέων τεχνολογιών (πληροφορικής και οπτικοακουστικής επικοινωνίας) ως βασικών εργαλείων ανάλυσης και σύνθεσης στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Την ανάπτυξη γνώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος με την επανάχρηση υπαρχόντων χώρων και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων.

 

Διεύθυνση

Πεδίο Άρεως, 38334, ΒΟΛΟΣ

Τηλέφωνο

+30 24210 74209, 24210 74239 & 24210 74263

Φαξ

+30 24210 74238

Email

g-arch@arch.uth.gr

Ιστότοπος

http://www.arch.uth.gr/el/index


Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο