Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πολυτεχνική Σχολή

Πολυτεχνική Σχολή

ΠΣ

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ιδρύθηκε το 1993 με το Προεδρικό Διάταγμα 177/93 και εντάχθηκε στην τότε Σχολή Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο. Στεγάζεται σε ένα από τα κτίρια των πρώην Εργοστασίων Παπαρήγα στο Πεδίον Άρεως που μετατράπηκε σε αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία και εργαστήρια. Oι πρώτοι φοιτητές εισήλθαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 1994 – 1995. Τον Αύγουστο του 1994 προκηρύχθηκαν οι πρώτες θέσεις Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Τμήματος.

Οι κύριοι στόχοι του Τμήματος είναι οι ακόλουθοι:

  • Να παράσχει υψηλού επιπέδου γνώσεις στο πεδίο της Πολιτικής Μηχανικής και να διαμορφώσει αποφοίτους με τα απαραίτητα προσόντα και δεξιότητες για τη μελλοντική επαγγελματική τους δραστηριότητα.
  • Να παράσχει στους φοιτητές υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε ευρύ πεδίο αντικειμένων πολιτικού μηχανικού που συχνά απαιτούνται για την ανάληψη εργασίας σε θέσεις υψηλών απαιτήσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Να προωθήσει τη διεθνή συνεργασία σε τομείς έρευνας με κινητικότητα των φοιτητών και των διδασκόντων.
  • Να αναπτύξει βασική και εφαρμοσμένη έρευνα με διεθνή απήχηση και αναγνώριση.
  • Να προωθήσει τη συνεργασία ανάμεσα σε ομοειδή τμήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η υλοποίηση των ανωτέρω στόχων πραγματοποιείται στο πλαίσιο παραγωγής και διάχυσης γνώσεων και ερευνητικής δραστηριότητας  σύμφωνα με τις διεθνείς απαιτήσεις. Επιπρόσθετα το Τμήμα επιδιώκει την υλοποίηση των ανωτέρω στόχων με επίγνωση των  απαιτήσεων της κοινωνίας και των επιμέρους μελών της και σεβόμενο τις δημοκρατικές αξίες, τις θεμελιώδεις αρχές αξιοκρατίας και ελευθερίας έκφρασης.

Το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρέχει ένα σύγχρονο πενταετές πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, που αντιστοιχεί σε Δίπλωμα Ενιαίου και Αδιάσπαστου Τίτλου Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master) στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών, ο/η απόφοιτος διαθέτει προχωρημένες θεωρητικές και εφαρμοσμένες γνώσεις στην επιστήμη του Πολιτικού Μηχανικού, οι οποίες καλύπτουν όλους τους παραδοσιακούς τομείς. Ο/Η απόφοιτος αναμένεται να κατέχει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες και να είναι ικανος/ή για τη μελέτη, τον σχεδιασμό, τη σύνθεση, την κατασκευή, τη συντήρηση του δεδομένου ή διαμορφωμένου περιβάλλοντος, που περιλαμβάνει ενδεικτικά πόλεις, οδούς, γέφυρες, φράγματα, κτίρια, σήραγγες, εγκαταστάσεις, επεξεργασίας νερού και λυμάτων, έργα και δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, λιμένες, αερολιμένες, δίκτυα μεταφορών, ακτές, παράκτια έργα, δεξαμενές, αναχώματα, ορύγματα κλπ.

Ειδικότερα, στο Τμήμα λειτουργούν 4 Τομείς και 11 Εργαστήρια:

Τομέας Δομοστατικής. Τα αντικείμενα εμβάθυνσης του Τομέα Δομοστατικής περιλαμβάνουν τη Μηχανική του απαραμόρφωτου και παραμορφώσιμου στερεού, τη Στατική και Δυναμική των Κατασκευών, τις Αριθμητικές μεθόδους ανάλυσης καθώς και τις μεθόδους προσομοίωσης των Κατασκευών, την Ευστάθεια των Κατασκευών, την Ελαστοπλαστική Ανάλυση των Κατασκευών, τις Πειραματικές μεθόδους για τη μελέτη της συμπεριφοράς των Κατασκευών, το Σχεδιασμό Κατασκευών Οπλισμένου και Προεντεταμένου Σκυροδέματος (περιλαμβάνοντας και τον Αντισεισμικό Σχεδιασμό), το Σχεδιασμό Μεταλλικών και Σύμμικτων κατασκευών, το Σχεδιασμό φορέων από Φέρουσα Τοιχοποιία, την Αποτίμηση της αντοχής και την Ενίσχυση Υφιστάμενων Κατασκευών, το Σχεδιασμό Επιφανειακών και Κελυφωτών Κατασκευών, την Αλληλεπίδραση εδάφους – κατασκευών και την Αλληλεπίδραση ρευστών-κατασκευών, το Σχεδιασμό Κατασκευών έναντι Πυρκαγιάς καθώς και το Σχεδιασμό υπεράκτιων κατασκευών.

Τομέας Υδραυλικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Στο γνωστικό του πεδίο περιλαμβάνονται: Ρευστομηχανική, Υδραυλική, Υδρολογία, Διαχείριση Υδατικών Πόρων, Ενεργειακές Υποδομές, Ακτομηχανική και λιμενικά έργα, Συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης, εγγειοβλετιωτικά έργα, Επεξεργασία νερού, υγρών και στερεών αποβλήτων, Κυματομηχανική και υπεράκτιες κατασκευές

Τομέας Γεωτεχνικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής. Τα αντικείμενα του ΤΓΓΜ αφορούν στα ακόλουθα επιστημονικά πεδία: Αλληλεπίδραση εδάφους κατασκευών, αντιστηρίξεις, βραχομηχανική, γεωθερμία, γεωλογία μηχανικού, γεωκίνδυνοι, γεωτεχνικές χωμάτινες κατασκευές, τεχνική γεωλογία, γεωτεχνική σεισμική μηχανική, εδαφοδυναμική, εδαφομηχανική, επιχώματα, ευστάθεια πρανών, θεμελιώσεις (επιφανειακές και βαθιές), καταστατικοί νόμοι γεωτεχνικής μηχανικής, πειραματική εδαφομηχανική, περιβαλλοντική γεωτεχνική μηχανική, σήραγγες και υπόγεια έργα, υπεράκτια γεωτεχνική μηχανική, υπολογιστική γεωτεχνική μηχανική και φράγματα. Στα προσφερόμενα μαθήματα του ΤΓΓΜ αναλύονται όλα τα γνωστικά αντικείμενα και οι επιστημονικές κατευθύνσεις του τομέα. Κύριος στόχος του ΤΓΓΜ είναι η παροχή σύγχρονων γνώσεων υψηλής στάθμης πάνω στο αντικείμενο του γεωτεχνικού / γεωπεριβαλλοντολόγου Πολιτικού Μηχανικού, μέσα από τις εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς και η προώθηση της έρευνας πάνω στις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Τομέας Συγκοινωνιακών Υποδομών και Περιβαλλοντικής Διαχείρησης. α αντικείμενα του τομέα αφορούν στον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη διαχείριση, την εκμετάλλευση και τη συντήρηση συγκοινωνιακών συστημάτων που περιλαμβάνουν έργα υποδομής και υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των επιβατικών μετακινήσεων και των εμπορευματικών μεταφορών. Στα προσφερόμενα μαθήματα του Τομέα, αναλύονται όλα τα μεταφορικά μέσα (οδικά, σιδηροδρομικά, θαλάσσια/ποτάμια και αεροπορικά) σε αστικό και υπεραστικό περιβάλλον, ενώ μελετάται ο συνδυασμός αυτών μέσα από τη διαλειτουργικότητα της φυσικής υποδομής, της πληροφορίας, του προγραμματισμού των υπηρεσιών και της τιμολόγησης.

Κύριος στόχος του Τομέα είναι η παροχή σύγχρονων γνώσεων υψηλής στάθμης πάνω στο αντικείμενο του συγκοινωνιολόγου μηχανικού, μέσα από τις εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς και η προώθηση της έρευνας πάνω στις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας..

Ο/Η απόφοιτος του ΤΠΜ, αναμένεται να κατέχει προχωρημένες δεξιότητες και ικανότητες και να είναι σε θέση να κατανοεί και να εφαρμόζει στην πράξη τις αποκτηθείσες γνώσεις, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη δεξιοτεχνία και καινοτομία, να αναλύει και να επιλύει σύνθετα προβλήματα στα εξειδικευμένα πεδία της επιστήμης του Πολιτικού Μηχανικού, να επιλέγει την κατάλληλη μέθοδο, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και να συνδυάζει μεθόδους, εργαλεία και προσεγγίσεις από όλα τα διδαχθέντα επιστημονικά αντικείμενα, να διαθέτει την απαιτούμενη αυτονομία ώστε να εργάζεται ατομικά, αλλά και ομαδικά και να διαχειρίζεται σύνθετες τεχνικές/επαγγελματικές δραστηριότητες και να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων, να διαθέτει την ωριμότητα για κριτική θεώρηση της επιστήμης και του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού και επίγνωση της επαγγελματικής και ηθικής ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον, να στοχεύει στο βέλτιστο τεχνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτέλεσμα.

Διεύθυνση

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πεδίον Άρεως, Βόλος, 383 34

Τηλέφωνο

+30 24210 74114, +30 24210 74182

Φαξ

+30 24210 74169

Ιστότοπος

civ.uth.gr


Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο