Ακαδημαϊκές εκδηλώσεις

Αρχείο με φωτογραφικό υλικό από ορκωμοσίες της Πολυτεχνικής Σχολής
2017-11-01

Δείτε εδώ τις φωτογραφίες.

Σεμινάριο Η κοινωνία του Μέλλοντος σε ταινίες Επιστημονικής Φαντασίας
2017-10-17

Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής, σας ενημερώνει, για το σεμινάριο το οποίο θα διεξαχθεί κατά το Χειμερινό Εξάμηνο 2017-8 με τίτλο: Η Κοινωνία του Μέλλοντος σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.  Στόχος του σεμιναρίου είναι, μέσα από τα μυθοπλαστικά σενάρια των ταινιών Επιστημονικής Φαντασίας, να αναδειχθούν κεντρικά ζητήματα που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση του ανθρώπου, με ένα αυξανόμενα μεταλλασσόμενο από τις νέες τεχνολογίες αστικό περιβάλλον.

Επισυνάπτονται : Ανακοίνωση-Ενημέρωση, Ενδεικτικό Πρόγραμμα, Αφίσα

http://upload.users.uth.gr/files/Seminar.pdf

 

http://upload.users.uth.gr/files/Program.pdf

 

http://upload.users.uth.gr/files/Poster.pdf

Πληροφορίες για συμμετοχή και βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου από:

Δρ. Κώστα Φυσεντζίδη kphysent@uth.gr, Τηλ.: 242120-74422

 Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Π.Θ. dean_eng@uth.gr, Τηλ. 24210-74208

Δελτίο Τύπου Ορκωμοσίας 08-09 Νοεμβρίου 2017. -
2017-10-05

Σας ενημερώνουμε, ότι η τελετή αναγόρευσης διδακτόρων και απονομής διπλωμάτων στους αποφοίτους των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 8 Νεμβρίου 2017 και Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017, στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Πεδίον Άρεως, στο Βόλο.

Λεπτομέρειες της διαδικασίας, θα ανακοινωθούν με νέο Δελτίο Τύπου.

Μήνυμα Κοσμητείας για τα Νέα κτήρια
2017-09-19

Την τελευταία περίοδο, και ενόψει της κατασκευής των νέων κτηρίων των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής, υπάρχει αντίδραση από την ομάδα «Τερμίτα», η οποία έχει καταλάβει τα παλιά κτήρια στο οικόπεδο των υπό κατασκευή κτηρίων, από κάποιες πολιτικές ομάδες φοιτητών και πρόσφατα και από συνάδελφο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Πολλά από αυτά που ακούγονται ή λέγονται είναι πέρα από κάθε λογική. Για το λόγο αυτό θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:

1)      Τα δύο κτήρια είναι προϊόν σχεδιασμού και μελέτης των τελευταίων 20 ετών. Η μελέτη των κτηρίων προκηρύχθηκε το 2002 σύμφωνα με το Ν. Ν716/77 (πανελλήνια εκδήλωση ενδιαφέροντος μελετητικών γραφείων) και ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας, το 2006 για το κτήριο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και το 2009 για το κτήριο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.

2)      Οποιοσδήποτε επισκεφθεί τις υφιστάμενες κτηριακές υποδομές των δύο τμημάτων μπορεί να διαπιστώσει την ανεπάρκειά τους για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Αν δεν θέλει να επισκεφθεί τους χώρους μπορεί να ρωτήσει τους φοιτητές και τους υπαλλήλους που φοιτούν και εργάζονται καθημερινά στους χώρους αυτούς καθώς και να πληροφορηθεί την κατάσταση από σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Ταχυδρόμος (17-9-2017) (http://www.taxydromos.gr/Topika/272623-anagkaiothta-h-panepisthmioypolh-photos.html).

3)      Οι χώροι που θα απελευθερωθούν με την κατασκευή των κτηρίων των δύο τμημάτων είτε θα χρησιμοποιηθούν από άλλα τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής είτε θα χρησιμοποιηθούν για φοιτητικές δραστηριότητες (π.χ. βιβλιοθήκη/σπουδαστήριο, φοιτητικό εστιατόριο, κ.λπ).

4)      Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη, αλλά θα πρέπει να γίνει όταν τα θέματα συζητούνται στα όργανα (Συνέλευση Σχολής, Συνελεύσεις Τμημάτων, κ.λπ). Τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια όταν το ζήτημα ανάπτυξης των κτηριακών υποδομών της Πολυτεχνικής Σχολής συζητιόταν στα πανεπιστημιακά όργανα δεν υπήρξε καμιά κριτική ούτε αντίδραση. Είναι λοιπόν περίεργο, και ίσως εκ του πονηρού, όταν εγείρονται ή υπονοούνται ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες κατηγορίες, τη στιγμή που έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του έργου.

5)      Όσον αφορά τις υποδομές φοιτητικής μέριμνας, κανείς δεν αντιλέγει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Για το θέμα αυτό γίνονται προσπάθειες από την Πρυτανική Αρχή ώστε να διεκδικηθεί χώρος, αλλά και να υπάρξει χρηματοδότηση για τη κατασκευή τέτοιων υποδομών ώστε τα προβλήματα να αμβλυνθούν. Η διεκδίκηση των χώρων αυτών θα πρέπει να είναι από όλους μας συνεχής και συνεπής και όχι επιλεκτική.

6)       Οι συγκεκριμένες πιστώσεις που έχουν εξασφαλισθεί για την κατασκευή των δύο κτηρίων, στην παρούσα φάση, αφορούν στη χρηματοδότηση κατασκευής ακαδημαϊκών  και ερευνητικών υποδομών και όχι εγκαταστάσεων φοιτητικής μέριμνας.

7)      Σήμερα είναι ίσως η πρώτη και τελευταία ευκαιρία για την κατασκευή των δύο κτηρίων. Η μη κατασκευή τους δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει η κατασκευή υποδομών φοιτητικής μέριμνας. Απλά οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι θα μεταφερθούν σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας.

Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
2017-06-20

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πενθεί για το χαμό του αγαπητού συναδέλφου μας Γεώργιου Τριανταφυλλίδη, Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Ο Γεώργιος Τριανταφυλλίδης υπήρξε, από το 1999, από τους πρώτους διδάσκοντες και ιδρυτές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.  Υπήρξε ένας εξαίρετος δάσκαλος, ο οποίος υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με επιτυχία από τη θέση του. Ο Γεώργιος Τριανταφυλλίδης θα μείνει στη μνήμη μας ως ένα σύμβολο ακαδημαϊκού ανδρός που ήταν ταγμένος στην υπηρεσία των ιδανικών, στα οποία πίστευε. Η ευγένεια, το ήθος και η αγάπη στους συναδέλφους και φοιτητές του, χαρακτήριζαν το σύνολο της σταδιοδρομίας του.

 

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Γιώργος Π. Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε το 1954 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. απ' όπου αποφοίτησε το 1980. Για το διάστημα 1981-83 φοίτησε ως μεταπτυχιακός σπουδαστής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (U.C.L.A.). Το 1983 απέκτησε το Master's of Architecture and Urban Design με καθηγητή τον Charles Moore. Από το 1986 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο μελετών δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Διατήρησε πολυετή συνεργασία (1987-1995) με τον καθηγητή της Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. αρχιτέκτονα Δ. Φατούρο. Συνεργάστηκε επίσης με τον καθηγητή του U.C.S. αρχιτέκτονα Π. Κουλέρμο και τον μουσειογράφο αρχιτέκτονα Mario Bellini για την υλοποίηση της Έκθεσης των Κειμηλίων του Αγίου Όρους. Το έργο του έχει δημοσιευτεί στον ειδικό αρχιτεκτονικό τύπο αλλά και σε έντυπα ευρύτερης κυκλοφορίας και εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου. Το 1991 συμμετείχε στην 5η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Από το 1999 είναι διδάσκων στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
2016-11-24

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταδικάζει απερίφραστα τα χθεσινά γεγονότα (23.11.2016) που σημειώθηκαν στο χώρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά την διάρκεια διάλεξης στο πλαίσιο μεταπτυχιακών σεμιναριακών μαθημάτων.

Η χθεσινή βίαιη επίθεση τόσο στον ομιλητή όσο και σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Π.Θ. καταλύει με βάρβαρο τρόπο το Πανεπιστημιακό Άσυλο και διακόπτει μια ακαδημαϊκή λειτουργία. Μία ομάδα κουκουλοφόρων μέσα από την δειλία της ανωνυμίας θέλησε να επιβάλει με βία και εκφοβισμό την αυθαιρεσία της.

Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της και με τη βοήθεια όλων των συνιστωσών της ακαδημαϊκής κοινότητας για την διασφάλιση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών με κάθε κόστος όπως αυτό επιβάλλουν οι αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

 

Ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Συντονιστών Erasmus
2012-04-18

ERASMUS Coordinators Conference and GO-Exchange Education Fair 2012 - ERACON 2012
18 – 22 Απριλίου 2012, στην πόλη Cluj-Napoca της Ρουμανίας.
Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://www.eracon.info

Προκήρυξη Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Β. Ξανθόπουλου - Στ. Πνευματικού
2012-02-13

Για 22η  φορά προκηρύσσεται φέτος από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην του Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μελών του ΙΤΕ.
Για το 2012, γίνονται αποδεκτές προτάσεις που εμπίπτουν στον κύκλο των Θετικών Επιστημών.
Ως καταληκτική ημερομηνία αποστολής προτάσεων έχει ορισθεί η 20η Απριλίου 2012.

Για περαιτέρω πληροφορίες:
Γραμματεία Βραβείου Β. Ξανθόπουλου - Στ. Πνευματικού
Καλλιρόη Μαυραντώνη
Τηλ.: 2810 391509
E-mail: kalliroi@admin.forth.gr
και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.forth.gr

Έκθεση του Ζήση Κοτιώνη "Πληθοδομές. Το Πλήθος, τα Κοινά και η Αρχιτεκτονική"
2012-01-27

Plithodomes invitationΗ Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σας προσκαλούν την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, ώρα 20:00 στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, στα εγκαίνια της έκθεσης του Ζήση Κοτιώνη "Πληθοδομές. Το Πλήθος, τα Κοινά και η Αρχιτεκτονική".

Επιστημονική Διάλεξη
2012-01-18

Το τμήμα Μηχανικών Η/Υ, τηλεπικοινωνιών και Δικτύων ανακοινώνει πως θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη: "Εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση".
Ομιλητής Καθ. Θέμης Λαζαρίδης, City University of New York
Συγγραφέας του Βιβλίου:  "Ο δρόμος για την Αναγέννηση του ελληνικού πανεπιστημίου"
στο Αμφιθέατρο Κορδάτου, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 19:00- 22:00.
Η διάλεξη χρηματοδοτείται από τις κεντρικές δράσεις του προγράμματος "Ηράκλειτος ΙΙ: Ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού μέσω της υλοποίησης διδακτορικής έρευνας"